1 duży pączek botwinki, najlepiej z buraczkami, ok. 0,5 kg (łodygi posiekane na centymetrowe paski, buraki obrane i pokrojone w drobną kostkę a liście posiekane)
1 duża marchewka (może być z bulionu), obrana, pokrojona w drobną kostkę)
3 ząbki czosnku, obrane, przeciśnięte przez praskę
1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę
1 szklanka fasoli jasiek
opcjonalnie drób z bulionu
1 łyżka masła (najlepiej klarowane)
łyżka soku z cytryny
Sól, pieprz wg uznania
80 ml śmietanki
Przygotowanie
Fasolę jasiek przygotowujemy dzień wcześniej. Moczymy w wodzie przez 12 godzin (najlepiej zostawić na noc). Odcedzamy, zalewamy ponownie wodą i gotujemy w garnku z 1 łyżeczką soli przez godzinę. Odcedzamy ponownie i obieramy.
W rondlu podsmażamy na łyżce masła 3 ząbki czosnku i jedną cebulę przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy łodygi botwinki, buraczki i marchewkę, jeśli używamy surową. Razem jeszcze smażymy przez 5 minut.
Zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy też opcjonalnie mięso i marchewkę (jeśli używamy rosołowej) i gotujemy przez 15 minut.
Podajemy z fasolą jasiek, mięsem drobiowym, śmietanką i doprawione szczodrze koperkiem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/zupa-botwinkowa-z-fasola-jasiek/