Zupa botwinkowa z fasolą jasiek
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 0,7 litra bulionu drobiowego
  • 1 duży pączek botwinki, najlepiej z buraczkami, ok. 0,5 kg (łodygi posiekane na centymetrowe paski, buraki obrane i pokrojone w drobną kostkę a liście posiekane)
  • 1 duża marchewka (może być z bulionu), obrana, pokrojona w drobną kostkę)
  • 3 ząbki czosnku, obrane, przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula, obrana, pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka fasoli jasiek
  • opcjonalnie drób z bulionu
  • 1 łyżka masła (najlepiej klarowane)
  • łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz wg uznania
  • 80 ml śmietanki
Przygotowanie
  1. Fasolę jasiek przygotowujemy dzień wcześniej. Moczymy w wodzie przez 12 godzin (najlepiej zostawić na noc). Odcedzamy, zalewamy ponownie wodą i gotujemy w garnku z 1 łyżeczką soli przez godzinę. Odcedzamy ponownie i obieramy.
  2. W rondlu podsmażamy na łyżce masła 3 ząbki czosnku i jedną cebulę przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy łodygi botwinki, buraczki i marchewkę, jeśli używamy surową. Razem jeszcze smażymy przez 5 minut.
  3. Zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy też opcjonalnie mięso i marchewkę (jeśli używamy rosołowej) i gotujemy przez 15 minut.
  4. Podajemy z fasolą jasiek, mięsem drobiowym, śmietanką i doprawione szczodrze koperkiem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/zupa-botwinkowa-z-fasola-jasiek/