700 g mielonej dobrej jakości wołowiny (np. rostbef)
1 jajko
1 szalotka
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu worcesteire
2 łyżki kuminu rzymskiego
Sól, pieprz do smaku
Opcjonalnie: 1 łyżka bułki tartej do zagęszczenia konsystencji
Dodatki:
6 bułek hamburgerowych
1 pomidor pokrojony w plastry
1 czerwona cebula pokrojona w plastry
Kilka liści sałaty rzymskiej
Garść rukoli
Sos BBQ i Blue Cheese wg przepisów na blogu
Tacki grillowe
Przygotowanie
Obieramy szalotkę i czosnek. Szalotkę drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę. Nasiona kuminu rzymskiego lekko prażymy na rozgrzanej patelni i rozgniatamy w moździerzu. W misce połączyć wszystkie składniki a w razie zbyt rzadkiej konsystencji dodać 1 łyżkę bułki tartej. Uformować kotleciki. Grillować na rozgrzanym grillu(warto na tackach) po około 4 minuty z każdej strony w celu uzyskania średniego stopnia wysmażenia. W zależności od naszych preferencji możemy grillować krócej lub dłużej. Jeśli przyrządzamy grilla w domu, na patelni grillowej stosujemy podobną zasadę. Podajemy z przypieczonymi bułkami hamburgerowymi, sałatą, pomidorami, cebulami i sosem BBQ lub Blue Cheese.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/burgeryzgrilla/