Burgery z grilla
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 700 g mielonej dobrej jakości wołowiny (np. rostbef)
  • 1 jajko
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu worcesteire
  • 2 łyżki kuminu rzymskiego
  • Sól, pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: 1 łyżka bułki tartej do zagęszczenia konsystencji
  • Dodatki:
  • 6 bułek hamburgerowych
  • 1 pomidor pokrojony w plastry
  • 1 czerwona cebula pokrojona w plastry
  • Kilka liści sałaty rzymskiej
  • Garść rukoli
  • Sos BBQ i Blue Cheese wg przepisów na blogu
  • Tacki grillowe
Przygotowanie
  1. Obieramy szalotkę i czosnek. Szalotkę drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę. Nasiona kuminu rzymskiego lekko prażymy na rozgrzanej patelni i rozgniatamy w moździerzu. W misce połączyć wszystkie składniki a w razie zbyt rzadkiej konsystencji dodać 1 łyżkę bułki tartej. Uformować kotleciki. Grillować na rozgrzanym grillu(warto na tackach) po około 4 minuty z każdej strony w celu uzyskania średniego stopnia wysmażenia. W zależności od naszych preferencji możemy grillować krócej lub dłużej. Jeśli przyrządzamy grilla w domu, na patelni grillowej stosujemy podobną zasadę. Podajemy z przypieczonymi bułkami hamburgerowymi, sałatą, pomidorami, cebulami i sosem BBQ lub Blue Cheese.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/burgeryzgrilla/