Sernik z truskawkami
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Forma okrągła 22 cm ( +/- 2 cm)
Autor:
Składniki
  • 1 kg sera twarogowego mielonego trzykrotnie (użyłam sera w kubełku, chyba Piątnicy)
  • 300 g cukru (1, 5 szklanki)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (można zastąpić budyniem)
  • 5 jajek
  • 125 ml (1/2 szklanki) śmietanki kremówki
  • torebka cukru z wanilią lub ziarna z laski wanilii (możemy ostatecznie użyć po prostu cukier waniliowy)
  • Wierzch
  • 250 ml śmietany 12 % lub 18 %
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatki
  • Ulubione owoce. Jeśli chcemy zrobić szybką polewę, potrzebne nam będą jeszcze 2 łyżki cukru
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia, zarówno spód jak i boki (może być nierówno)
  2. Do miski wkładamy ser, cukier i mąkę.Miksujemy na średnich obrotach przez 2 minuty.
  3. Dodajemy po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym.
  4. Dodajemy śmietankę i wanilię i miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników (możemy to zrobić szpatułką)
  5. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w 175 stopniach, a potem w 120 stopniach przez 1 i ½ godziny. Góra może pozostać lekko luźna.
  6. Wyjmujemy formę i wylewamy na wierzch śmietankę, obsypujemy cukrem. Pieczemy przez 15 minut.
  7. Sernik wyjmujemy z piekarnika. Po 10 minutach wyjmujemy z formy. Gdy będzie już chłodny, przekładamy do lodówki i pozostawiamy na noc.
  8. Podajemy z ulubionymi owocami. Klasyką będzie podanie z truskawkami. Możemy zrobić szybką polewę. Część owoców ( 3 garście) kroimy na drobne kawałki i smażymy w rondelku wraz z cukrem. Jak powstanie sos, zdjemujemy z ognia i miksujemy.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/sernik-z-truskawkami/