torebka cukru z wanilią lub ziarna z laski wanilii (możemy ostatecznie użyć po prostu cukier waniliowy)
Wierzch
250 ml śmietany 12 % lub 18 %
3 łyżki cukru
Dodatki
Ulubione owoce. Jeśli chcemy zrobić szybką polewę, potrzebne nam będą jeszcze 2 łyżki cukru
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia, zarówno spód jak i boki (może być nierówno)
Do miski wkładamy ser, cukier i mąkę.Miksujemy na średnich obrotach przez 2 minuty.
Dodajemy po jednym jajku, miksując na średnich obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym.
Dodajemy śmietankę i wanilię i miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników (możemy to zrobić szpatułką)
Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w 175 stopniach, a potem w 120 stopniach przez 1 i ½ godziny. Góra może pozostać lekko luźna.
Wyjmujemy formę i wylewamy na wierzch śmietankę, obsypujemy cukrem. Pieczemy przez 15 minut.
Sernik wyjmujemy z piekarnika. Po 10 minutach wyjmujemy z formy. Gdy będzie już chłodny, przekładamy do lodówki i pozostawiamy na noc.
Podajemy z ulubionymi owocami. Klasyką będzie podanie z truskawkami. Możemy zrobić szybką polewę. Część owoców ( 3 garście) kroimy na drobne kawałki i smażymy w rondelku wraz z cukrem. Jak powstanie sos, zdjemujemy z ognia i miksujemy.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/sernik-z-truskawkami/