1 por, obrany z zewnętrznej warstwy, pokrojony w paski
garść świeżych ziół (u nas tymianek, oregano, bazylia, może też być pietruszka)
Marynata do mięsa
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki oliwy
Przygotowanie
Przyrządzamy marynatę do indyka. Sól, pieprz, sos sojowy i cukier trzcinowy mieszamy z oliwą i zalewamy mieszanką indyka.
Kaszę prażymy na dużej, suchej patelni przez mniej więcej 3 minuty. Dodajemy 2 łyżki masła, dymkę oraz czosnek. Podsmażamy przez 3 minuty i dokładamy por. Smażymy wciąż przez 3 minuty, przesuwamy na bok patelni i dodajemy indyka. Smażymy przez kolejne 4 minuty. Mieszamy składniki i wlewamy lampkę wina. Jak odparuje, to zaczynamy dolewać bulion po szklance (na 3 razy). Za każdym razem, dopiero jak całość zostanie wchłonięta, to dolewamy kolejną. Przy ostatniej turze, dosypujemy szparagi. Dusimy przez 3 minuty, dosypujemy posiekaną botwinkę i młodą kapustę. Posypujemy świeżymi ziołami: listkami tymianku, oregano i bazyliii
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/kaszotto-ze-szparagami-mloda-kapusta-i-botwinka/