Kaszotto ze szparagami, młodą kapustą i botwinką
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 6
Składniki
  • 250 g pęczaku
  • 500 g indyka, pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 łyżki masła
  • lampka wina
  • 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 ząbki młodego czosnku, obrane posiekane
  • 1 dymka, posiekana
  • pęczek szparagów
  • świeże oregano, tymianek, bazylia
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • pęczek liści botwinki, umytych, poszatkowanych
  • ½ główki młodej kapusty, umytej, poszatkowanej
  • 1 por, obrany z zewnętrznej warstwy, pokrojony w paski
  • garść świeżych ziół (u nas tymianek, oregano, bazylia, może też być pietruszka)
  • Marynata do mięsa
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu 3 łyżki oliwy
Przygotowanie
  1. Przyrządzamy marynatę do indyka. Sól, pieprz, sos sojowy i cukier trzcinowy mieszamy z oliwą i zalewamy mieszanką indyka.
  2. Kaszę prażymy na dużej, suchej patelni przez mniej więcej 3 minuty. Dodajemy 2 łyżki masła, dymkę oraz czosnek. Podsmażamy przez 3 minuty i dokładamy por. Smażymy wciąż przez 3 minuty, przesuwamy na bok patelni i dodajemy indyka. Smażymy przez kolejne 4 minuty. Mieszamy składniki i wlewamy lampkę wina. Jak odparuje, to zaczynamy dolewać bulion po szklance (na 3 razy). Za każdym razem, dopiero jak całość zostanie wchłonięta, to dolewamy kolejną. Przy ostatniej turze, dosypujemy szparagi. Dusimy przez 3 minuty, dosypujemy posiekaną botwinkę i młodą kapustę. Posypujemy świeżymi ziołami: listkami tymianku, oregano i bazyliii
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/kaszotto-ze-szparagami-mloda-kapusta-i-botwinka/