Gazpacho z arbuzem
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 1 pomidor malinowy
  • 400 g miąższu arbuza (bez skóry)
  • 1 papryka
  • 1 ogórek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 cebulka szalotka
  • 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy extra vergine
  • 1 kromka chleba, najlepiej czerstwego
  • sól i pieprz
  • do podania:
  • • 100 g sera feta, czarne oliwki, mięta, ogórek
Przygotowanie
  1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Miąższ kroimy na kawałki odcinając twarde szypułki, wkładamy do miski. Arbuza pozbawiamy z nasion i dodajemy do pomidora. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Dorzucamy do miski wraz z obranym czosnek, ogórkiem i cebulką, octem lub cytryną, oliwą, pieczywem i miksujemy całość blenderem. Doprawiamy wg uznania, przecieramy przez sitko i wkładamy na godzinę do lodówki.
  2. Podajemy z pokrojonym w kostkę ogórkiem, fetą i oliwkami.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/gazpacho-z-arbuzem/