60 g zmielonych migdałów + 40 g migdałów w płatkach
130 g drobnego cukru
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i ½ łyżeczki mielonego cynamonu
skórka starta ze sparzonej cytryny
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
120 g masła (temperatura pokojowa)
¾ szklanki ciepłej wody (180 ml)
2 lekko ubite jajka
1 jabłko obrane, pokrojone w bardzo drobną kostkę
10 dużych truskawek (pokrojonych na ćwiartki)
1-2 łyżeczki brązowego cukru
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
W rondelku topimy masło i odstawiamy do ostudzenia.
Formy do muffinów wykładamy papierową foremką, papierem do pieczenia (wykrojonymi kwadratami) lub smarujemy masłem.
W misce mieszamy mąkę z 2 lub 3 łyżeczkami proszku do pieczenia (od ilości zależy wyrośnięcie muffinów) oraz szczyptą soli. Dodajemy mielone migdały, cukier, cukier waniliowy, cynamon, skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy masło, jajka i ¾ szklanki ciepłej wody. Wlewamy masę do składników suchych i mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką. Dodajemy jabłko i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do foremek do ¾ wysokości. Układamy na wierzch truskawki, posypujemy migdałami i cukrem brązowym.
Pieczemy przez około 30 minut na średniej wysokości w piekarniku do tzw. suchego patyczka.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/muffiny-z-truskawkami-jablkami-i-migdalami/