700 g mielonego mięsa, antrykot lub rostbef (dość tłuste)
1 duża cebula czerwona
1 łyżka prażonych na suchej patelni ziaren kumin
1 łyżka prażonych na suchej patelni ziaren kolendry
1 papryczka chili posiekana
1 czubata łyżka kakao
Sól, pieprz do smaku
1 łyżka melasy (można zastąpić miodem lub cukrem brązowym)
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub pietruszki
2, 3 łyżki oliwy
Przygotowanie
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kumin i kolendrę mielimy blenderem lub ucieramy w moździerzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce. Formułujemy jakby cygara na patykach do szaszłyków (zdjęcia najlepiej ilustrują kształt). Grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu przez około 4 minuty z każdej strony. Ale wiadomo, jak to na grillu, trzeba próbować.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/kofty-z-grilla/