6 sznycli z indyka (ok. 70 dkg mięsa - lekko rozbitych tłuczkiem)
12 plasterków szynki schwarzwaldzkiej ( po 2 na filet)
8 łyżek pesto bazyliowego lub z rukoli (najlepiej domowej roboty, przepisy na blogu)
ok 100 g twardego koziego sera (użyliśmy zagrodowego). Można zamienić na mozzarellę lub fetę
ok. 12-15 szparagów (2-3 sztuki na roladkę)
1 łyżka masła klarowanego do smażenia
Sos śmietanowy
125 ml śmietanki
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
skórka starta z połowy cytryny lub ćwiartki pomarańczy
1 łyżeczka mąki (opcjonalnie do zagęszczenia)
Sól, pieprz do smaku
Do podania: młode ziemniaczki, kalafior, brokuł lub fasolka szparagowa
Przygotowanie
Szparagi podsmażamy na maśle z odrobiną pieprzu i soli przez około 5 minut.
Lekko rozbite sznycle rozkładamy na dwóch lekko nachodzących na siebie plastrach szynki schwawarzwaldzkiej. Smarujemy obficie pesto. Na jednym z końców kotleta układamy szparagi, ser i zwijamy. Układamy łączeniem do dołu z żaroodpornym naczyniu.
Pieczemy w piekarniku na opcji grill w 200 st. przez 20 minut. W połowie czasu możemy obrócić roladki, choć nie jest to konieczne. Temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i jak się przyrumienią, to przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez ok 10-15 min.
W międzyczasie gotujemy sezonowe warzywa i przyrządzamy sos śmietanowy. Podgrzewamy śmietankę w garnuszku na średnik ogniu. Doprawiamy gałką muszkatołową , solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub pomarańczy i startą skórką z połowy cytryny lub z ćwiartki pomarańczy. Sos można zagęścić dodając łyżeczkę mąki- dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/roladki-faszerowane-szparagami-i-kozim-serem/