Sałatka z grillowanych rzodkiewek
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 10 rzodkiewek
  • 100 g wędzonego pstrąga
  • 2-3 garście sałat (np. rukoli, liści botwinki czy roszponki)
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • Dip:
  • 3 łyżki oliwy
  • 5 liście czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Przygotowujemy dip. Liście czosnku niedźwiedziego zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 2 minuty i odcedzamy. Kroimy na drobne kawałki i miksujemy z oliwą, solą i pieprzem na gładką masę.
  2. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plastry. Pstrąga rwiemy na drobne kawałki. Rozgrzewamy patelnię grillową i smarujemy łyżką oleju. Układamy na niej plastry rzodkiewki i smażymy po 1-2 minuty z każdej strony, pilnując, żeby ich nie przypalić. Trochę dłuższą opcją będzie upieczenie ich w piekarniku- wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 stopni. Na talerzach układamy sałaty, kiełki, pstrąga i rzodkiewki. Polewamy dipem bezpośrednio przed podaniem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/salatka-z-pieczonych-rzodkiewek-i-wedzonym-pstragiem/