2-3 garście sałat (np. rukoli, liści botwinki czy roszponki)
garść kiełków rzodkiewki
1 łyżka oleju roślinnego
Dip:
3 łyżki oliwy
5 liście czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
Przygotowanie
Przygotowujemy dip. Liście czosnku niedźwiedziego zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 2 minuty i odcedzamy. Kroimy na drobne kawałki i miksujemy z oliwą, solą i pieprzem na gładką masę.
Rzodkiewki myjemy i kroimy w plastry. Pstrąga rwiemy na drobne kawałki. Rozgrzewamy patelnię grillową i smarujemy łyżką oleju. Układamy na niej plastry rzodkiewki i smażymy po 1-2 minuty z każdej strony, pilnując, żeby ich nie przypalić. Trochę dłuższą opcją będzie upieczenie ich w piekarniku- wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 stopni. Na talerzach układamy sałaty, kiełki, pstrąga i rzodkiewki. Polewamy dipem bezpośrednio przed podaniem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/salatka-z-pieczonych-rzodkiewek-i-wedzonym-pstragiem/