Mini pavlova z sezonowymi owocami
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 6
Składniki
  • 4 duże jajka
  • 250 g cukru (idealny będzie drobny, ale ze zwykłym też się uda)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 125 g mascarpone ( z lodówki)
  • 125 ml śmietanki 30 lub 36 %n (koniecznie schłodzonej)
  • Sezonowe owoce
  • 1 duża garść mięty ( u mnie połowa sklepowego krzaczka)
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni. Na papierze do pieczenia rysujemy 6 okręgów o średnicy 6 cm.
  2. Żółtka oddzielamy od białek (uwaga do białek nie może dostać się żółtko). Do misy miksera wlewamy białka i miksujemy na pianę (mniej więcej przez 3 minuty zwiększając obroty do maksymalnych). Zaczynamy dodawać po łyżce cukier, co mniej więcej 45 sekund, żeby każda się dokładnie rozpuściła. Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i soku z cytryny i miksujemy jeszcze przez 3 minuty, żeby beza się ustabilizowała.
  3. Wykładamy bezę na okręgi i za pomocą szpatułki formułujemy w nich wgłębienia na mascarpone i owoce/
  4. Pieczemy przez 15 minut w 130 stopniach a potem przez 45 minut w 100 stopniach. Po tym czasie bezy nie wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy drzwiczki uchylone i pozostawiamy na minimum 2 godziny do wysuszenia
  5. Miksujemy śmietankę i jak będzie sztywna, dodajemy mascarpone. Dalej chwilę miksujemy , do połączenia składników. Bezpośrednio przed podaniem wykładamy na bezy i dekorujemy owocami i miętą.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/mini-pavlova-z-sezonowymi-owocami/