250 g cukru (idealny będzie drobny, ale ze zwykłym też się uda)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
125 g mascarpone ( z lodówki)
125 ml śmietanki 30 lub 36 %n (koniecznie schłodzonej)
Sezonowe owoce
1 duża garść mięty ( u mnie połowa sklepowego krzaczka)
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni. Na papierze do pieczenia rysujemy 6 okręgów o średnicy 6 cm.
Żółtka oddzielamy od białek (uwaga do białek nie może dostać się żółtko). Do misy miksera wlewamy białka i miksujemy na pianę (mniej więcej przez 3 minuty zwiększając obroty do maksymalnych). Zaczynamy dodawać po łyżce cukier, co mniej więcej 45 sekund, żeby każda się dokładnie rozpuściła. Na koniec dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i soku z cytryny i miksujemy jeszcze przez 3 minuty, żeby beza się ustabilizowała.
Wykładamy bezę na okręgi i za pomocą szpatułki formułujemy w nich wgłębienia na mascarpone i owoce/
Pieczemy przez 15 minut w 130 stopniach a potem przez 45 minut w 100 stopniach. Po tym czasie bezy nie wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy drzwiczki uchylone i pozostawiamy na minimum 2 godziny do wysuszenia
Miksujemy śmietankę i jak będzie sztywna, dodajemy mascarpone. Dalej chwilę miksujemy , do połączenia składników. Bezpośrednio przed podaniem wykładamy na bezy i dekorujemy owocami i miętą.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/mini-pavlova-z-sezonowymi-owocami/