Jagodowy naked cake dla męża i wisieńka na torcie
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Na foremkę 18 cm
Autor:
Składniki
  • Składniki na biszkopt 18 cm:
  • 3 jajka
  • 75 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • Krem mascarpone:
  • 250 g mascarpone (schłodzonego)
  • 150 g śmietany 30% (schłodzonej
  • skórka otarta z cytryny
  • 200 g jagód
Przygotowanie
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC.
  2. Spód foremki 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Dalej ubijając, dodajemy po jednym żółtku. Na koniec powoli wsypujemy przesianą mąkę, mieszając szpatułką lub miksując na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do foremki i pieczemy ok 30 minut (do tzw. suchego patyczka).
  3. Po wyciągnięciu z piekarnika upuszczamy foremkę z biszkoptem na podłogę z wysokości pół metra i zostawiamy do całkowitego wystudzenia (ok. godziny)
  4. Ubijamy śmietankę, pod koniec dodajemy mascarpone i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy do masy połowę jagód, skórę z umytej i sparzonej cytryny
  5. Zimny biszkopt odkrawamy nożem od formy i kroimy na 3 równe blaty (mozemy to zrobić nitką). Dolny blat układamy na paterze smarujemy grubo kremem. Czynności powtarzamy. Tort wkładamy do lodówki na 15 minut a po wyjęciu smarujemy delikatnie boki kremem, tak żeby widoczny pozostał biszkopt. Górę dekorujemy owocami.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/jagodowy-naked-cake-dla-meza-i-wisienka-na-torcie/