Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Ciasto wykładamy na blachę z piekarnika.
Autor:
Składniki
  • 500 g mąki
  • 8 g suszonych drożdży
  • 100 ml oliwy + oliwa do posmarowania blachy i polania focacci
  • 250 ml wody
  • ½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli drobno mielonej
  • ½ łyżeczki soli w płatkach do posypania
  • Dodatki:
  • 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
  • oliwki zielone
  • świeże zioła (szałwia, rozmaryn)
Przygotowanie
  1. Przygotowanie:
  2. Drożdże rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Do przesianej mąki dodajemy pieprz, sól drobno mieloną i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Na środku robimy zagłębienie i wlewamy do niego 100 ml oliwy (najlepiej tej, w której znajdowały się suszone pomidory), 250 ml ciepłej wody oraz rozpuszczone drożdże.
  3. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Następnie jeszcze raz zagniatamy ciasto i rozkładamy je na blasze wysmarowanej oliwą. Palcami obu dłoni robimy w nim zagłębienia i pozostawiamy jeszcze na 30 minut.
  4. Po upływie tego czasu, dość obficie polewamy ciasto oliwą, tak by zebrała się w zagłębieniach, do których należy następnie włożyć pomidory, oliwki oraz zioła. Składniki powinno się lekko docisnąć, ponieważ w trakcie pieczenia ciasto się podniesie. Ciasto posypujemy szczodrze płatkami soli i pieczemy 15–20 minut w 200°C.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/focaccia-2/