100 ml oliwy + oliwa do posmarowania blachy i polania focacci
250 ml wody
½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli drobno mielonej
½ łyżeczki soli w płatkach do posypania
Dodatki:
1 słoik suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
oliwki zielone
świeże zioła (szałwia, rozmaryn)
Przygotowanie
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Do przesianej mąki dodajemy pieprz, sól drobno mieloną i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Na środku robimy zagłębienie i wlewamy do niego 100 ml oliwy (najlepiej tej, w której znajdowały się suszone pomidory), 250 ml ciepłej wody oraz rozpuszczone drożdże.
Wyrabiamy ciasto, przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Następnie jeszcze raz zagniatamy ciasto i rozkładamy je na blasze wysmarowanej oliwą. Palcami obu dłoni robimy w nim zagłębienia i pozostawiamy jeszcze na 30 minut.
Po upływie tego czasu, dość obficie polewamy ciasto oliwą, tak by zebrała się w zagłębieniach, do których należy następnie włożyć pomidory, oliwki oraz zioła. Składniki powinno się lekko docisnąć, ponieważ w trakcie pieczenia ciasto się podniesie. Ciasto posypujemy szczodrze płatkami soli i pieczemy 15–20 minut w 200°C.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/focaccia-2/