Zupa Tom-Kha Gai
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • 3 puszki mleka kokosowego
  • 1,5 puszki wody (odmierzamy w puszkach po mleczku kokosowym, przy okazji płucząc je)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 łodygi trawy cytrynowej
  • korzeń galangalu
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 150 g grzybów (użyliśmy boczniaków, ale można też dodać moon lub shitake)
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 6 liści kaffiru
  • 3 limonki
  • chili
  • świeża kolendra
Przygotowanie
  1. Galangal kroimy w talarki. Usuwamy końcówkę trawy cytrynowej, obieramy z zewnętrznej warstwy i rozbijamy tłuczkiem w moździerzu. Do dużego garnka na dużym ogniu wlewamy połowę mleka kokosowego z wodą i wrzucamy galangal oraz trawę cytrynową.
  2. W międzyczasie, kroimy kurczaka w dość dużą kostkę. Kiedy mleko zaczyna się gotować dodajemy kurczaka. Dodajemy resztę mleka z wodą i obniżamy ognień do średniego. Kroimy w wąskie paski i chili i dodajemy wraz z boczniakami (te nie muszą być pokrojone) do zupy. Następnie kroimy cebulę w piórka i też dorzucamy do naszej Tom Kha. Sekretem gładkiej konsystencji jest gotowanie na niezbyt dużym ogniu i bardzo delikatne mieszanie, żeby nie zniszczyć składników.
  3. Dorzucamy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe wraz z liśćmi kaffiru. Gotujemy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż kurczak i boczniaki będą gotowe. Pamiętajmy - staramy się nie doprowadzać do wrzenia, bo zupa wtedy straci swoją gładką konsystencję. Ściągamy z ognia, skrapiamy limonkami oraz posypujemy kolendrą. Nakładamy bez liści kaffiru i trawy cytrynowej.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/zupa-tom-kha-gai/