1,5 puszki wody (odmierzamy w puszkach po mleczku kokosowym, przy okazji płucząc je)
2 piersi z kurczaka
4 łodygi trawy cytrynowej
korzeń galangalu
1 cebula, pokrojona w kostkę
150 g grzybów (użyliśmy boczniaków, ale można też dodać moon lub shitake)
8 pomidorków koktajlowych
6 liści kaffiru
3 limonki
chili
świeża kolendra
Przygotowanie
Galangal kroimy w talarki. Usuwamy końcówkę trawy cytrynowej, obieramy z zewnętrznej warstwy i rozbijamy tłuczkiem w moździerzu. Do dużego garnka na dużym ogniu wlewamy połowę mleka kokosowego z wodą i wrzucamy galangal oraz trawę cytrynową.
W międzyczasie, kroimy kurczaka w dość dużą kostkę. Kiedy mleko zaczyna się gotować dodajemy kurczaka. Dodajemy resztę mleka z wodą i obniżamy ognień do średniego. Kroimy w wąskie paski i chili i dodajemy wraz z boczniakami (te nie muszą być pokrojone) do zupy. Następnie kroimy cebulę w piórka i też dorzucamy do naszej Tom Kha. Sekretem gładkiej konsystencji jest gotowanie na niezbyt dużym ogniu i bardzo delikatne mieszanie, żeby nie zniszczyć składników.
Dorzucamy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe wraz z liśćmi kaffiru. Gotujemy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż kurczak i boczniaki będą gotowe. Pamiętajmy - staramy się nie doprowadzać do wrzenia, bo zupa wtedy straci swoją gładką konsystencję. Ściągamy z ognia, skrapiamy limonkami oraz posypujemy kolendrą. Nakładamy bez liści kaffiru i trawy cytrynowej.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/zupa-tom-kha-gai/