125 g mąki z pestek dyni* + do posypania po wierzchu
100 g białego cukru (najlepiej drobnego, można też użyć cukru pudru)
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę o wymiarach 20 x 25 smarujemy masłem.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka roztrzepujemy w miseczce.
W kąpieli wodnej topimy masło z połową czekolady (możemy tez stopić bezpośrednio w garnku, ale na małym ogniu, nieustannie mieszając). Masę przelewamy do miski, dodajemy żółtka i mąkę z pestek dyni. Mieszamy łyżką.
Białka ubijamy na pianę (piana ma być wilgotna, trochę lejąca, w połowie ubita). Następnie dodajemy po łyżeczce cukier i nieustannie miksujemy, aż piana będzie sztywna jak na bezę.
Do masy czekoladowej dodajemy ¼ piany z białek i mieszamy łyżką na gładką masę. Dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy łyżką, tak żeby piana nie opadła. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i znowu delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Ciasto wyjmujemy do przestygnięcia. Po 30 minutach już można jeść (Ciasto w międzyczasie opada i pęka- tak ma być). Jeszcze tylko posypujemy mąką i jeżynami. Smacznego!
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/ciasto-zwane-lesne-runo-z-maki-dyniowej-i-sesja-tez-lesna/