Po łyżeczce tymianku, oregano i bazylii (najlepiej świeżych)
3 łyżki śmietany 30 %
3 łyżki tartego parmezanu
1 torebka ugotowanego ryżu (użyliśmy jaśminowego, lecz dobry też będzie arbario lub basmati)
100 g tartego cheddara (ewentualnie mozzarella lub inny ciągnący się ser)
Przygotowanie
Dynię hokkaido i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy czosnek i czerwoną cebulkę, aż będą szkliste. Dodajmy mielone mięso, sos worcesteire, śmietankę, gdy się zetnie, dodajemy passatę, dynię i paprykę oraz doprawiamy świeżymi ziołami i parmezanem. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy ryż.
Wykładamy pierwszą część do połowy naczynia żaroodpornego, na to kładziemy połowę sera. Czynność powtarzamy z drugą częścią farszu i sera. Pieczemy ok 40 minut. Zapiekankę warto przykryć folią aluminiową, żeby ser się nie przypalił (lub wierzch posypać serem na 10 minut przed końcem pieczenia).
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/zapiekanka-z-mielonym-miesem-i-jesiennymi-warzywami/