Ciasto ucierane z żurawiną
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Ciasto na okrągłą formę o średnicy 26 cm (robiłam też w formie 24 x 28 cm)
Autor:
Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 200 ml mleka
  • 170 g drobnego cukru do wypieków
  • świeżo skórka otarta z 1 pomarańczy (można ewentualnie pominąć)
  • 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • Składniki na lukier:
  • 0,7 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
Przygotowanie
  1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
  2. W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy skórkę z pomarańczy, miksujemy. Następnie przesianą mąkę i mleko dodajemy na trzy razy, mieszając tylko szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
  3. Formę (28 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę, wyrównujemy a na wierzch równomiernie wysypujemy żurawinę.
  4. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka (sprawdzamy po środku). Wyjmujemy z piekarnika, schłodzone lukrujemy (lukier uzyskujemy przez wymieszanie za pomocą łyżki cukru z sokiem pomarańczy na gładką masę).
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/ciasto-ucierane-z-zurawina/