Ciasto na okrągłą formę o średnicy 26 cm (robiłam też w formie 24 x 28 cm)
Autor: Trawka Cytrynowa
Składniki
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
5 jajek
200 ml mleka
170 g drobnego cukru do wypieków
świeżo skórka otarta z 1 pomarańczy (można ewentualnie pominąć)
200 g świeżej lub mrożonej żurawiny
Składniki na lukier:
0,7 szklanki cukru pudru
3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
Przygotowanie
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy skórkę z pomarańczy, miksujemy. Następnie przesianą mąkę i mleko dodajemy na trzy razy, mieszając tylko szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę (28 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę, wyrównujemy a na wierzch równomiernie wysypujemy żurawinę.
Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka (sprawdzamy po środku). Wyjmujemy z piekarnika, schłodzone lukrujemy (lukier uzyskujemy przez wymieszanie za pomocą łyżki cukru z sokiem pomarańczy na gładką masę).
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/ciasto-ucierane-z-zurawina/