Liczba porcji: ok. 30 naleśników na paterę o średnicy 15 cm
Autor: Trawka Cytrynowa
Składniki
Składniki na naleśniki:
4 jajka
1½ szklanki mleka
50 g rozpuszczonego, schłodzonego masła
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
skórka starta z cytryny
szczypta soli
olej do smażenia naleśników
Składniki na masę
200 ml śmietanki 30 - 36%
200 g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
Do dekoracji:
sezonowe owoce
listki mięty
cukier puder
Przygotowanie
Przygotowanie naleśników:
W dużej misce mieszamy rózgą kuchenną wszystkie składniki: jajka, mleko, rozpuszczone masło, mąkę, cukier, skórkę startą z cytryny i sól. Pozostawiamy na 30 minut. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni (najlepiej naleśnikowej) skropionej olejem, nakładając porcję ciasta za pomocą chochli. Rozprowadzamy ciasto po powierzchni patelni i smażymy do czasu, aż spód się lekko zarumieni. Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę. Odkładamy naleśniki na bok i pozostawiamy do ostudzenia.
Przygotowanie masy:
Ubijamy schłodzoną śmietankę wraz z serkiem na gładką, dość sztywną masę. Na koniec dodajemy cukier puder.
Naleśniki układamy na paterze, przekładając masą. Dekorujemy świeżymi owocami, miętą oraz cukrem pudrem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/tort-nalesnikowy/