Tort naleśnikowy
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Liczba porcji: ok. 30 naleśników na paterę o średnicy 15 cm
Autor:
Składniki
  • Składniki na naleśniki:
  • 4 jajka
  • 1½ szklanki mleka
  • 50 g rozpuszczonego, schłodzonego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • skórka starta z cytryny
  • szczypta soli
  • olej do smażenia naleśników
  • Składniki na masę
  • 200 ml śmietanki 30 - 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • Do dekoracji:
  • sezonowe owoce
  • listki mięty
  • cukier puder
Przygotowanie
  1. Przygotowanie naleśników:
  2. W dużej misce mieszamy rózgą kuchenną wszystkie składniki: jajka, mleko, rozpuszczone masło, mąkę, cukier, skórkę startą z cytryny i sól. Pozostawiamy na 30 minut. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni (najlepiej naleśnikowej) skropionej olejem, nakładając porcję ciasta za pomocą chochli. Rozprowadzamy ciasto po powierzchni patelni i smażymy do czasu, aż spód się lekko zarumieni. Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę. Odkładamy naleśniki na bok i pozostawiamy do ostudzenia.
  3. Przygotowanie masy:
  4. Ubijamy schłodzoną śmietankę wraz z serkiem na gładką, dość sztywną masę. Na koniec dodajemy cukier puder.
  5. Naleśniki układamy na paterze, przekładając masą. Dekorujemy świeżymi owocami, miętą oraz cukrem pudrem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/tort-nalesnikowy/