Kaczka w pomarańczach
 
 
Czas przygotowania: 15 minut + 50-60 minut pieczenia
Autor:
Ilość porcji: 2
Składniki
  • 4 udka z kaczki
  • 3 pomarańcze
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • Po garści rozmarynu i tymianku
  • Garść daktyli lub rodzynek
  • Sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Pomarańcze sparzamy. Dwie kroimy w plastry, trzecią kroimy na pół. Czosnek drobno siekamy a cebulę kroimy w piórka.
  2. Udka nacieramy solą i pieprzem. Podsmażamy na dużym ogniu na patelni grillowej bez tłuszczu, po 3-4 minuty z każdej strony.
  3. Brytfankę wykładamy plastrami pierwszej pomarańczy, pokrojoną w piórka pierwszą cebulą oraz gałązkami rozmarynu i tymianku. Na nie układamy udka kacze, 3 ząbki posiekanego czosnku oraz drugą cebulą, którą podsmażamy na tłuszczu wytopionym z mięsa. Polewamy resztą wytopionego tłuszczu. Posypujemy jeszcze raz ziołami (zostawiamy kilka gałązek do dekoracji) oraz daktylami lub rodzynkami. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy, solimy i pieprzymy. Przykrywamy plastrami ostatniej pomarańczy.
  4. Pieczemy w 170 stopniach przez 50-60 minut.
  5. Podajemy z surówką, pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub kaszą pęczak.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/kacze-udka-w-pomaranczach/