Czas przygotowania: 15 minut + 50-60 minut pieczenia
Autor: Trawka Cytrynowa
Ilość porcji: 2
Składniki
4 udka z kaczki
3 pomarańcze
3 ząbki czosnku
2 małe cebule
Po garści rozmarynu i tymianku
Garść daktyli lub rodzynek
Sól, pieprz
Przygotowanie
Pomarańcze sparzamy. Dwie kroimy w plastry, trzecią kroimy na pół. Czosnek drobno siekamy a cebulę kroimy w piórka.
Udka nacieramy solą i pieprzem. Podsmażamy na dużym ogniu na patelni grillowej bez tłuszczu, po 3-4 minuty z każdej strony.
Brytfankę wykładamy plastrami pierwszej pomarańczy, pokrojoną w piórka pierwszą cebulą oraz gałązkami rozmarynu i tymianku. Na nie układamy udka kacze, 3 ząbki posiekanego czosnku oraz drugą cebulą, którą podsmażamy na tłuszczu wytopionym z mięsa. Polewamy resztą wytopionego tłuszczu. Posypujemy jeszcze raz ziołami (zostawiamy kilka gałązek do dekoracji) oraz daktylami lub rodzynkami. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy, solimy i pieprzymy. Przykrywamy plastrami ostatniej pomarańczy.
Pieczemy w 170 stopniach przez 50-60 minut.
Podajemy z surówką, pieczonymi ziemniaczkami, ryżem lub kaszą pęczak.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/kacze-udka-w-pomaranczach/