Zupa ogórkowa na żeberkach i powrót do przeszłości
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka Cytrynowa
Składniki
Na wywar:
3 litry wody
500 g żeberek
1 udko z kurczaka
1 seler
2 marchewki
1 pietruszka
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Na zupę
250 g kiszonych ogórków (jeśli mamy wodę z ogórków, również dolewamy stopniowo do zupy
4 małe ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
3 małe marchewki, obrane, pokrojone w kostkę
1 pietruszka, obrana, pokrojona w kostkę
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki śmietany
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
Przygotowanie
Żeberka i udko z kurczaka zalewamy w garnku wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy.
Ponownie zalewamy ok. 3 litrami wody i gotujemy przez minimum godzinę. W razie konieczności odszumiamy. Dodajemy marchewkę, pietruszką i seler i ziele angielskie, przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez 30 minut.
Wywar odcedzamy. Dodajemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę.
Gdy składniki zupy będą miękkie. dodajemy starte na tarce na dużych oczkach ogórki. Dolewamy też stopniowo wodę z ogórków, próbując czy zupa nie wychodzi zbyt kwaśna.
Zupę zabielamy. 2 łyżki śmietany mieszamy w kubeczku z odrobiną zupy i wlewamy razem. Posypujemy koperkiem.
Podajemy z mięsem z wywaru.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/zupa-ogorkowa-na-zeberkach/