Zupa imbirowa
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • 750 ml bulionu drobiowego (warzywny też będzie ok)
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 dymki ze szczypiorkiem lub 1 szalotka
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Do podania:
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 200 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • 100 g świeżego szpinaku
  • Dymka
  • Kiełki fasoli mung lub pora
Przygotowanie
  1. Przygotowany wcześniej bulion wlewamy do garnka. Imbir obieramy i siekamy w paski, czosnek w plasterki, drobno kroimy dymkę oraz szczypiorek. Dodajemy je do bulionu, uzupełniamy sosem ostrygowym. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu.
  2. Polędwiczkę kroimy na bardzo cienkie plastry i przyprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie rozgrzewamy wok i wlewamy olej sezamowy. i podsmażamy przez kilka minut, mieszając i na koniec dodając sos sojowy. W miseczkach układamy liście szpinaku, kawałki polędwiczki, zalewamy gorącą zupą i posypujemy dymką oraz kiełkami.
  3. Smacznego.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/zupaimbirowa/