750 ml bulionu drobiowego (warzywny też będzie ok)
4 łyżki sosu ostrygowego
2 dymki ze szczypiorkiem lub 1 szalotka
4 cm korzenia imbiru
2-3 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Do podania:
1 łyżka oleju sezamowego
200 g polędwiczki wieprzowej
2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
100 g świeżego szpinaku
Dymka
Kiełki fasoli mung lub pora
Przygotowanie
Przygotowany wcześniej bulion wlewamy do garnka. Imbir obieramy i siekamy w paski, czosnek w plasterki, drobno kroimy dymkę oraz szczypiorek. Dodajemy je do bulionu, uzupełniamy sosem ostrygowym. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu.
Polędwiczkę kroimy na bardzo cienkie plastry i przyprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie rozgrzewamy wok i wlewamy olej sezamowy. i podsmażamy przez kilka minut, mieszając i na koniec dodając sos sojowy. W miseczkach układamy liście szpinaku, kawałki polędwiczki, zalewamy gorącą zupą i posypujemy dymką oraz kiełkami.
Smacznego.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/zupaimbirowa/