Tajski drobiowy rosół z trawą cytrynową
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 3 litry wody
  • kurczak
  • 2 białe części pora
  • papryczka chili
  • 5 liści kaffiru
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • kostka imbiru (1,5 cm x 1,5 cm)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • pół krzaczka kupnej kolendry
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosy rybnego
  • Dodatki
  • makaron ryżowy
  • 1 por
  • 1 papryka czerwona
  • grzyby moon (2 łyżki suszonych)
  • kiełki fasoli (według uznania)
  • świeża kolendra
  • papryczka chili
  • limonka
Przygotowanie
  1. Korpus kurczaka zalewamy wodą, gotujemy mniej więcej przez 15 minut.
  2. W międzyczasie obieramy por z zewnętrznej warstwy, kroimy wzdłuż a następnie w półksiężyce. Trawę cytrynową rozbijamy tłuczkiem od moździerza (jeśli go nie mamy, to możemy wesprzeć się tłuczkiem, młotkiem, czymkolwiek co rozbije kłącze trawy). W efekcie ma być ona lekko rozbita - dzięki temu jej aromat będzie bardziej intensywny. Imbir i czosnek obieramy i kroimy w plastry.
  3. Kurczak odcedzamy i ponownie zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy przyprawy: 5 liści kaffiru, 2 łodygi trawy cytrynowej, imbir, czosnek, por, laskę cynamonu, gwiazdki anyżu, łodygi kolendry.
  4. Rosół doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez półtorej godziny. Zupa się gotuje a my przygotowujemy grzyby moon (jeśli też chcemy je dodać). Moczymy je przez 30 minut, odcedzamy, po czym gotujemy przez 15 minut w małym rondelku. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli kapelusze są duże, to kroimy je na mniejsze kawałki.
  5. Pod koniec gotowania rosołu, doprawiamy go sosem rybnym, sosem sojowym i opcjonalnie solą. Doprawiajmy stopniowo, według własnych preferencji. Rosół odcedzamy.
  6. Przygotowany makaron ryżowy dajemy do miseczek. Kurczaka obieramy i układamy na makaronie. Potem dajemy por, paprykę, grzyby moon, kiełki i chili. Zalewamy bulionem. Posypujemy kolendrą. Możemy doprawić limonką.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/tajski-rosol-z-trawa-cytrynowa/