Najprostsze placki bananowe
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej (można zrobić pół na pół z mąką kokosową albo zrobić na mące ryżowej)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 banany
  • 3 łyżeczki wiórków kokosowych (można pominąć)
  • 3-4 łyżki oleju kokosowego do smażenia
  • szczypta soli
  • Do podania: miód lub syrop klonowy, ulubione owoce, u nas mango i winogrono. Świetne są z dodatkiem wiórków kokosowych, które można też dodać do ciasta.
Przygotowanie
  1. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Dzięki temu placuszki będą puszyste bez dodatku proszku do pieczenia.
  2. Banany rozgniatamy widelcem, łączymy z żółtkiem. Dodajemy mąkę, mleko oraz wiórki (jeśli lubimy i mamy) i mieszamy za pomocą rózgi.
  3. Dolewamy białko i mieszamy delikatnie do połączenia składników.
  4. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym z dwóch stron na złocisty kolor. Olej dodajemy stale podczas smażenia gdy tylko patelnia zrobi się sucha.
  5. Polewamy miodem lub syropem klonowym. W wersji na bogato podajemy z ulubionymi owocami. Możemy posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/proste-placki-bananowe/