Krem z pieczonych batatów i marchewki
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 2 bataty
  • 1 duża marchewka
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2-3 szklanki bulionu lub wody (dolewamy stopniowo, żeby przykryć warzywa)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • do podania
  • jogurt naturalny (sprawdzi się lepiej niż mleczko kokosowe i śmietanka, bo przyjemne przełamie słodycz)
  • płatki chili
  • pietruszka lub kolendra
Przygotowanie
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  2. Obieramy i kroimy w plastry marchewki, bataty.Układamy w naoliwionym naczyniu do zapiekania. Dorzucamy czosnek (w łupince) i cebulę).
  3. Pieczemy przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Warzywa wyjmujemy, czosnek obieramy i wszystko wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem tak, żeby w niewielkim stopniu przykrywał warzywa. Doprawiamy kurkumą, imbirem, solą i pieprzem. Gotujemy 10 minut i miksujemy.
  4. Smacznego.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/krem-z-pieczonych-batatow-i-marchewki/