Pierś indyka kroimy w paski i marynujemy przez 2-3 godziny w 2 łyżkach sosu teriyaki. Po zamarynowaniu dodajemy jajko, dokładnie mieszamy całość. Pojedyncze kawałki indyka dokładnie obtaczamy w mące ryżowej i smażymy na rumiano na głębokim oleju.
Osuszamy na ręcznikach papierowych.
Wszystkie składniki kroimy jak podane jest w liście składników. Jarmuż blanszujemy przez pół minuty we wrzątku ( w sumie czasem tylko przelewam liście wrzątkiem)
Przygotowujemy ryż lub makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu.
W tym samym czasie na wok lub głęboką patelnię z łyżką oleju wrzucamy paprykę, po 2 minutach, gdy zmięknie, imbir, mieszamy i po chwili dodajemy cebulę (ze względu na wysoką temperaturę smażenia składniki cały czas mieszamy i dorzucamy co jakieś 20-30 sekund). Następnie dorzucamy marchewkę a po minucie indyka, zalewamy sosem teryaki, sosem sojowym, wodą, dodajemy łyżeczkę mąki ryżowej, wszystko intensywnie mieszamy aby obtoczyć składniki stir-fry w sosie. Pozostawiamy na 3 minuty. Dorzucamy jarmuż. Posypujemy sezamem.
Podajemy z makaronem ryżowym lub ryżem. Smacznego!
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/teriyaki-stir-fry-indykiem-warzywami/