Teriyaki stir-fry z indykiem i warzywami
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • pierś z indyka (300 g)
  • 5 łyżek sosu teriyaki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ryżowej lub kukurydzianej
  • ½ papryki, pokrojonej w słupki
  • 1-2 cm imbiru, drobno posiekanego
  • 1 mała cebula, pokrojona w piórka
  • 2-3 marchewki pokrojone w słupki lub wstążki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • Garść jarmużu
  • prażony sezam
  • Olej do smażenia (sezamowy lub rzepakowy)
Przygotowanie
  1. Pierś indyka kroimy w paski i marynujemy przez 2-3 godziny w 2 łyżkach sosu teriyaki. Po zamarynowaniu dodajemy jajko, dokładnie mieszamy całość. Pojedyncze kawałki indyka dokładnie obtaczamy w mące ryżowej i smażymy na rumiano na głębokim oleju.
  2. Osuszamy na ręcznikach papierowych.
  3. Wszystkie składniki kroimy jak podane jest w liście składników. Jarmuż blanszujemy przez pół minuty we wrzątku ( w sumie czasem tylko przelewam liście wrzątkiem)
  4. Przygotowujemy ryż lub makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu.
  5. W tym samym czasie na wok lub głęboką patelnię z łyżką oleju wrzucamy paprykę, po 2 minutach, gdy zmięknie, imbir, mieszamy i po chwili dodajemy cebulę (ze względu na wysoką temperaturę smażenia składniki cały czas mieszamy i dorzucamy co jakieś 20-30 sekund). Następnie dorzucamy marchewkę a po minucie indyka, zalewamy sosem teryaki, sosem sojowym, wodą, dodajemy łyżeczkę mąki ryżowej, wszystko intensywnie mieszamy aby obtoczyć składniki stir-fry w sosie. Pozostawiamy na 3 minuty. Dorzucamy jarmuż. Posypujemy sezamem.
  6. Podajemy z makaronem ryżowym lub ryżem. Smacznego!
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/teriyaki-stir-fry-indykiem-warzywami/