Tabbouleh
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Sałatka bardzo lubi świeże zioła. Śmiało możemy dodać więcej mięty i pietruszki niż jest zaznaczone w przepisie.
Autor:
Składniki
  • ½ szklanki komosy ryżowej (quinoa) lub bulguru, kuskusu, kaszy jęczmiennej lub pęczaku
  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 średnie pomidory
  • ½ cebuli
  • 3 gałązki szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • pół pęczka mięty
  • ]1/4 łyżeczki cynamomu
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki utartych ziaren kuminu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
Przygotowanie
  1. Przygotowujemy komosę lub kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (wszelkie kasze zawsze warto dokładnie wypłukać, a gotuję zawsze z odrobiną soli). Wykładamy do miski i ostudzamy.
  2. Ogórki, cebulkę i pomidory kroimy w drobną kostkę. Ogórki i pomidory można obrać, choć moim zdaniem nie jest to konieczne. Siekamy natkę, szczypiorek oraz miętę. Składniki łączymy, dodajemy przyprawy, sok z cytryny i oliwę.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/tabbouleh/