Sałatka bardzo lubi świeże zioła. Śmiało możemy dodać więcej mięty i pietruszki niż jest zaznaczone w przepisie.
Autor: Trawka Cytrynowa
Składniki
½ szklanki komosy ryżowej (quinoa) lub bulguru, kuskusu, kaszy jęczmiennej lub pęczaku
3 ogórki gruntowe
2 średnie pomidory
½ cebuli
3 gałązki szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
pół pęczka mięty
]1/4 łyżeczki cynamomu
¼ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki utartych ziaren kuminu
sok wyciśnięty z połowy cytryny
sól, pieprz
3 łyżki oliwy
Przygotowanie
Przygotowujemy komosę lub kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (wszelkie kasze zawsze warto dokładnie wypłukać, a gotuję zawsze z odrobiną soli). Wykładamy do miski i ostudzamy.
Ogórki, cebulkę i pomidory kroimy w drobną kostkę. Ogórki i pomidory można obrać, choć moim zdaniem nie jest to konieczne. Siekamy natkę, szczypiorek oraz miętę. Składniki łączymy, dodajemy przyprawy, sok z cytryny i oliwę.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/tabbouleh/