1 puszka pomidorów lub 400 g świeżych, najlepiej malinowych
250 ml bulionu
3 garście porwanych liści jarmużu
3 kromki czerstwego pieczywa
4 łyżki tartego parmezanu
4 łyżki białego wina
szczypta chili
gałązka rozmarynu
sól, pieprz
oliwa lub masło do smażenia
Przygotowanie
W garnku na rozgrzanym tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, a w plasterki czosnek i marchewki, dorzucamy gałązkę rozmarynu. Chwilę dusimy, dodajemy pomidory, a potem odcedzoną fasolkę, chili, białe wino i bulion. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż ziemniaki i marchewki będą miękkie – około 35 minut. Na koniec dodajemy jarmuż i chleb. Podajemy z tartym parmezanem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/ribollita-toskanska-zupa-fasolowa/