Ribollita - toskańska zupa fasolowa
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • Składniki:
  • 400 g ugotowanej fasolki cannellini lub z puszki
  • 1 mała cebula
  • 2 marchewki
  • 1 mały ziemniak
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów lub 400 g świeżych, najlepiej malinowych
  • 250 ml bulionu
  • 3 garście porwanych liści jarmużu
  • 3 kromki czerstwego pieczywa
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 4 łyżki białego wina
  • szczypta chili
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • oliwa lub masło do smażenia
Przygotowanie
  1. W garnku na rozgrzanym tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, a w plasterki czosnek i marchewki, dorzucamy gałązkę rozmarynu. Chwilę dusimy, dodajemy pomidory, a potem odcedzoną fasolkę, chili, białe wino i bulion. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż ziemniaki i marchewki będą miękkie – około 35 minut. Na koniec dodajemy jarmuż i chleb. Podajemy z tartym parmezanem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/ribollita-toskanska-zupa-fasolowa/