Placki jogurtowe z truskawkami
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju lub masła kokosowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 i ⅓ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • kilka truskawek
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (można pominąć, ale ja prostu uwielbiam je dodawać do placków)
  • olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
  • Dodatki: cukier puder, jogurt, truskawki
Przygotowanie
  1. Miksujemy jogurt z jajkami, olejem i sokiem z cytryny. W drugiej misce mieszamy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy do masy jogurtowej i miksujemy do połączenia się składników.
  2. Rozgrzewamy patelnię, opcjonalnie nalewamy olej (wszystko zależy czy na patelni placki można smażyć bez przywierania- wtedy można olej pominąć) i nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (idealnie po 4 sztuki). Placki smażymy na niezbyt dużym ogniu, po 2 minutach wtykamy w nie przekrojone na pół truskawki. Po mniej więcej minucie, gdy będą już rumiane przerzucamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 minuty.
  3. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym i dolać oleju.
  4. Podajemy z cukrem pudrem, jogurtem i jeszcze dodatkową porcją truskawek.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/placki-jogurtowe-z-truskawkami/