2 łyżki wiórków kokosowych (można pominąć, ale ja prostu uwielbiam je dodawać do placków)
olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
Dodatki: cukier puder, jogurt, truskawki
Przygotowanie
Miksujemy jogurt z jajkami, olejem i sokiem z cytryny. W drugiej misce mieszamy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy do masy jogurtowej i miksujemy do połączenia się składników.
Rozgrzewamy patelnię, opcjonalnie nalewamy olej (wszystko zależy czy na patelni placki można smażyć bez przywierania- wtedy można olej pominąć) i nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (idealnie po 4 sztuki). Placki smażymy na niezbyt dużym ogniu, po 2 minutach wtykamy w nie przekrojone na pół truskawki. Po mniej więcej minucie, gdy będą już rumiane przerzucamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3 minuty.
Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym i dolać oleju.
Podajemy z cukrem pudrem, jogurtem i jeszcze dodatkową porcją truskawek.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/placki-jogurtowe-z-truskawkami/