Dutch baby. Czyli pieczony naleśnik
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowane, może też być olej kokosowy)
  • 2 duże jajka
  • ¼ szklanki mleka
  • ⅓ szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka cukru (może być więcej, jeśli lubimy słodycz)
  • Do podania
  • sezonowe owoce, dżem, powidła, jogurt lub mascarpone
Przygotowanie
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do środka wstawiamy patelnię żeliwną o średnicy 20 cm z 2 łyżkami masła (można wykorzystać też inne naczynie do zapiekania).
  2. Miksujemy dokładnie jajka mleko, mąkę, sól, cukier, ekstrakt (możemy też użyć blender lub rózgę).
  3. Wlewamy miksturę na patelnię z rozpuszczonym masłem i pieczemy około 15 minut, aż urośnie i się zezłoci.
  4. Najbardziej smakuje na ciepło. Podajemy z sezonowymi owocami, jogurtem lub mascarpone. Smaczny też będzie z ulubionym dżemem lub powidłami.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/dutch-baby/