2 łyżki masła (najlepiej klarowane, może też być olej kokosowy)
2 duże jajka
¼ szklanki mleka
⅓ szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka cukru (może być więcej, jeśli lubimy słodycz)
Do podania
sezonowe owoce, dżem, powidła, jogurt lub mascarpone
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Do środka wstawiamy patelnię żeliwną o średnicy 20 cm z 2 łyżkami masła (można wykorzystać też inne naczynie do zapiekania).
Miksujemy dokładnie jajka mleko, mąkę, sól, cukier, ekstrakt (możemy też użyć blender lub rózgę).
Wlewamy miksturę na patelnię z rozpuszczonym masłem i pieczemy około 15 minut, aż urośnie i się zezłoci.
Najbardziej smakuje na ciepło. Podajemy z sezonowymi owocami, jogurtem lub mascarpone. Smaczny też będzie z ulubionym dżemem lub powidłami.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/dutch-baby/