W oparciu o przepis Dominiki Wójcik z książki Warzywo, z drobnymi modyfikacjami.
Autor: Trawka Cytrynowa
Ilość porcji: 6-8
Składniki
½ szklanki zielonej soczewicy
½ szklanki komosy ryżowej (składnik możemy pominąć, ale z nim sałatka będzie bardziej sycąca)
10 marchewek, najlepiej młodych
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
½ łyżeczki cynamonu
Sok z połowy pomarańczy
1 szklanka ciemnych winogron
garść migdałów (w zastępstwie smaczne też będą orzechy włoskie lub dynia)
2 garście rukoli
dressing
2 małe ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
Pozostały sok z pomarańczy (wymieniony w składnikach wcześniej)
1 łyżka miodu
sól, pieprz
Przygotowanie
Soczewicę płuczemy, przesypujemy do garnka i zalewamy wodą w proporcji 2:1 i gotujemy w osolonym wrzątku przez 30 minut, aż będzie sypka
Kaszę płuczemy, przesypujemy do garnka i zalewamy wodą w proporcji 2:1 i gotujemy w osolonym wrzątku przez 30 minut.
Marchewki myjemy obieramy i kroimy w słupki. W misce mieszamy je wraz z olejem, solą, pieprzem, cynamonem i płynnym miodem. W oryginalnym przepisie dodajemy na tym etapie wodę z kwiatów pomarańczy.
Pieczemy marchewki w 180 stopniach przez 40 minut bez termoobiegu tak, żeby były chrupiące. Na ostatnie 10 minut dorzucamy na blachę migdały.
Przygotowujemy dressing: ucieramy czosnek z solą, dodajemy oliwę, pozostały sok z pomarańczy i miód. Doprawiamy solą i pieprzem. Do miski wsypujemy kaszę i soczewicę, polewamy dressingiem i mieszamy. Na to układamy pozostałe składniki: marchewki, winogron, migdały a także pokrojoną w kostkę fetę i rukolę.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/salatka-z-pieczona-marchewka/