Bulgur z karmelizowaną...kapustą. Czyli akcja karmelizacja.
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 2
Składniki
  • karmelizowana kapusta
  • ½ główki czerwonej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • danie
  • ⅓ szklanki kaszy bulgur (można zastąpić kuskus, komosą lub jaglaną)
  • 80 g sera feta
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • garść rukoli
  • świeży tymianek
Przygotowanie
  1. Z kapusty usuwamy głąb i drobną ją szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka. Na maśle na dużej patelni szklimy czerwoną cebulę, dodajemy kapustę, sól, ocet i cukier, mieszamy i dusimy razem pod przykryciem przez około 30 minut. W razie potrzeby dodajemy jeszcze masło.
  2. W międzyczasie przygotowujemy kaszę, taką jak lubimy, z przepisu na opakowaniu. Orzechy prażymy na patelni i ściągamy. Na patelnię wrzucamy cukier brązowy. Nie mieszamy i czekamy aż się rozpuści. Wówczas dodajemy orzechy i chwilę prażymy.
  3. Podajemy kaszę z karmelizowaną kapustą i cebulą, posypaną fetą, rukolą i orzechami.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/bulgur-z-karmelizowana-kapusta/