Bulgur z karmelizowaną...kapustą. Czyli akcja karmelizacja.
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka Cytrynowa
Ilość porcji: 2
Składniki
karmelizowana kapusta
½ główki czerwonej kapusty
1 czerwona cebula
2 łyżki masła
100 ml octu balsamicznego
3-4 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
danie
⅓ szklanki kaszy bulgur (można zastąpić kuskus, komosą lub jaglaną)
80 g sera feta
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki cukru trzcinowego
garść rukoli
świeży tymianek
Przygotowanie
Z kapusty usuwamy głąb i drobną ją szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka. Na maśle na dużej patelni szklimy czerwoną cebulę, dodajemy kapustę, sól, ocet i cukier, mieszamy i dusimy razem pod przykryciem przez około 30 minut. W razie potrzeby dodajemy jeszcze masło.
W międzyczasie przygotowujemy kaszę, taką jak lubimy, z przepisu na opakowaniu. Orzechy prażymy na patelni i ściągamy. Na patelnię wrzucamy cukier brązowy. Nie mieszamy i czekamy aż się rozpuści. Wówczas dodajemy orzechy i chwilę prażymy.
Podajemy kaszę z karmelizowaną kapustą i cebulą, posypaną fetą, rukolą i orzechami.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/bulgur-z-karmelizowana-kapusta/