500 g śliwek, odpestkowanych, pokrojonych w plasterki
garść borówek amerykańskich (można pominąć)
2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów włoskich
3 łyżki cukru, do posypania
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasta
Przygotowanie
Składniki na ciasto miksujemy w mikserze kielichowym. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią folią spożywczą i chłodzimy około 45 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3 - 4 mm na kształt koła a w razie potrzebny podsypujemy mąką. Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Środek tarty prószymy zmielonymi migdałami lub orzechami. Zostawiamy 3 cm wolnego ciasta od brzegu, wykładamy śliwki od zewnątrz do wewnątrz, ślimakiem. Posypujemy cukrem i cynamonem. Następnie brzegi ciasta zakładamy do środka, lekko je zlepiając. Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 35 – 40 minut, do wypieczenia. Około 10 minut przed końcem pieczenia przełączyć tylko na grzanie dolne. Podajemy wystudzoną.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/galette-ze-sliwkami/