Galette ze śliwkami
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 140 g masła, schłodzonego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 80 ml maślanki lub kefiru, schłodzonego
  • Dodatkowo:
  • 500 g śliwek, odpestkowanych, pokrojonych w plasterki
  • garść borówek amerykańskich (można pominąć)
  • 2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów włoskich
  • 3 łyżki cukru, do posypania
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasta
Przygotowanie
  1. Składniki na ciasto miksujemy w mikserze kielichowym. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią folią spożywczą i chłodzimy około 45 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 3 - 4 mm na kształt koła a w razie potrzebny podsypujemy mąką. Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Środek tarty prószymy zmielonymi migdałami lub orzechami. Zostawiamy 3 cm wolnego ciasta od brzegu, wykładamy śliwki od zewnątrz do wewnątrz, ślimakiem. Posypujemy cukrem i cynamonem. Następnie brzegi ciasta zakładamy do środka, lekko je zlepiając. Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem.
  3. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 35 – 40 minut, do wypieczenia. Około 10 minut przed końcem pieczenia przełączyć tylko na grzanie dolne. Podajemy wystudzoną.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/galette-ze-sliwkami/