200 g masła w temperaturze pokojowej (ale powiedzmy że jesiennej :D) pokrojonego w kostkę
100 g cukru pudru
1 żółtko
500 g śliwek
1-2 łyżki cukru, najlepiej brązowego, ale może też być biały
30 g płatków migdałów
Przygotowanie
Formę o wymiarach 20×30 cm (lub tortownicę o średnicy 24-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Mieszamy mąkę z proszkiem i solą. Dodajemy cukier, masło i żółtko i szybko zagniatamy ciasto – ja to robię mikserem, miksuję przez 2-3 minuty, nie dłużej!
Wylepiamy ciastem formę do pieczenia, na wierzchu układamy śliwki pokrojone na ćwiartki, nacięciem do góry. Posypujemy cukrem i migdałami.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-50 minut aż wierzch będzie złocisty a ciasto lekko złociste.
Ciasto jest pyszne na zimno i ciepło, posypane cukrem pudrem lub podane z waniliowymi lodami.
Smacznego!
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/prosty-placek-ze-sliwkami/