Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 2 jajka
  • 1 awokado, najlepiej hass (wtedy będzie pewność, że będzie miękkie)
  • hummus
  • 250 ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • 4-5 łyżek tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny lub limonki
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Dodatki: pieczywo, natka pietruszki, czarnuszka, zatar, ewentualnie mięta
Przygotowanie
  1. Składniki na hummus miksujemy.
  2. Awokado kroimy w wąskie paski.
  3. Każde jajko wrzucamy do osobnej miseczki i wlewamy je osobno do wrzątku (woda nie może bulgotać, na indukcji będzie to powiedzmy poziom 5). Przed wlaniem warto jest zrobić w wodzie lekki wir. Gotujemy przez 3 minuty, w międzyczasie zagarniając delikatnie białko na żółtko za pomocą łyżki. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
  4. Pieczywo (najlepiej grzanki) smarujemy hummusem, układamy awokado i jajko. Posypujemy pietruszką lub mietą, zatarem. Świetna też będzie czarnuszka.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/grzanki-z-hummusem-awokado-i-jajkiem/