Jak zaczęliśmy piec na zakwasie. Chleb miodowy
 
 
Autor:
Składniki
  • Zakwas
  • 60 g starteru zakwasu
  • 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 180 ml wody
  • Ciasto właściwe
  • 350 g zakwasu
  • 500 g mąki żytniej typ 720 g
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 600 ml letniej wody
  • 4 łyżki miodu wielokwiatowego + 1 łyżka
  • 100 g siemienia lnianego + 2 łyżki *można zastąpić słonecznikiem
  • 2 łyżeczki soli
Przygotowanie
  1. Dzień przed pieczeniem ,najlepiej wieczorem
  2. Wyjmujemy starter zakwasu z lodówki na godzinę do ogrzania. Przekładamy do dużej miski, dodajemy przegotowaną letnią wodę, mąkę i mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy na 8-12 godzin. U mnie z reguły jest to 12 godzin. Zakwas jest gotowy, gdy po rozsunięciu ma gąbczastą strukturę i kwaskowaty zapach.
  3. W dniu pieczenia
  4. Odważamy 350 g zakwasu, a resztę pozostawiamy do kolejnego pieczenia - przekładamy do słoiczka i odstawiamy do lodówki.*
  5. Do zakwasu dodajemy obie mąki, miód i sól rozpuszczoną w letniej wodzie i podprażone, ostudzone siemię lniane ( 2 łyżki pozostawiamy do posypania wierzchu bochenków).
  6. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 8-12 godzin. U mnie w sezonie grzewczym wystarcza nawet 7. Generalnie pozostawiamy do pierwszego wyrastania, struktura ma być gąbczasta.
  7. Gdy ciasto będzie miało gąbczastą strukturę, zwilżonymi dłońmi przekładamy je do do dwóch wysmarowanych masłem keksówek o długości 20 cm. Ciasto wyrównujemy i pozostawiamy wg przepisu na 3-4 godziny do garowania. U mnie wystarczają 2 godziny. Ciasto nie może za bardzo wyrosnąć, bo podczas pieczenia wówczas opadnie i pod skórką powstanie dziura.
  8. PIekarnik rozgrzać do 220 stopni i mocno nawilżyć.
  9. Miodem rozcieńczonym lekko wodą smarujemy górę bochenków. Nacinamy w romby i posypujemy pozostałym siemieniem lnianym. Pieczmy przez 45-50 minut, przy wkładaniu do piekarnika jeszcze raz zraszamy go wodą.
  10. Po upieczeniu wyjmujemy bochenki z foremek i układamy na kratkach do ostudzenia.
  11. * po 3-4 dniach zwykle dokarmiam zakwas, żeby uzyskać ilość odpowiednią do przepisu (60 g). Wyjmuję wówczas zakwas z lodówki na godzinę, dodaję 2 łyżki mąki razowej i 2 łyżki letniej wody. Odkładam ponownie do lodówki
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/jak-zaczelismy-piec-na-zakwasie/