400 g zielonej soczewicy (może być z puszki, jeśli używamy suchej, to należy ją wcześniej ugotować)
1 cebula
4 ząbki czosnku
imbir wielkości kciuka
3 marchewki (albo więcej batatów)
1 batat
1 bakłażan
1 czerwona papryka
puszka pomidorów bez skórki
puszka mleczka kokosowego
1 łyżka czerwonego curry
1 łyżka mielonego kuminu
1 łyżka oleju (kokosowy lub rzepakowy)
3 liście kaffiru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka rybnego (opcjonalnie)
Do podania: ryż
Przygotowanie
Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy.
Marchewkę kroimy w plastry, bakłażan, paprykę, bataty kroimy w kostkę (2 cm x 2 cm)
Na rozgrzaną suchą patelnię dajemy łyżkę curry i kumin. Razem podprażamy (wydziela się wówczas dość intensywny aromat- prawidłowo). Dodajemy olej, mieszamy i dodajemy imbir i czosnek. Szklimy 2-3 minuty na dużym ogniu, dodajemy marchewkę smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy bataty i bakłażana, chwilę podsmażamy i zalewamy pomidorami i dosypujemy liśćmi kaffiru. Zmniejszamy ogień, po 10 minutach dodajemy mleczko kokosowe, odcedzoną soczewicę, sos rybny i sos sojowy i kontynuujemy duszenie na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
Smakuje wyśmienicie z ryżem i zieloną kolendrą.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/curry-warzywne-z-batatem-baklazanem-i-marchewka/