Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 2
Składniki
  • 150 g makaronu soba lub makaron chow mein
  • imbir wielkości 2cm x 2 cm
  • 2 kapustki pak choi
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 szparagów
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego (można pominąć, dodając więcej sosu sojowego)
  • 3 łyżki oleju (np. kokosowego, ale może też być nasz zwykły rzepakowy)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki uprażonego sezamu
  • Sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Imbir ścieramy na tarce a czosnek przeciskamy przez praskę. Szparagi kroimy pod kątem, na 3 cm kawałki. Pak choi kroimy wzdłuż na pół następnie na mniejsze kawałki.
  2. Kurczaka kroimy kostkę (1,5 cm) , doprawiamy sosem sojowym, mieszamy z mąką ziemniaczaną i odstawiamy na bok.
  3. W garnku zagotowujemy wodę na makaron. Przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu- odcedzamy i przykrywamy.
  4. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju wraz czosnkiem i imbirem. Po minucie dodajemy kurczaka, a po dwóch pak choy. Smażymy całość jeszcze 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy olejem sezamowym, sosem ostrygowym, solą i pieprzem.
  5. Na drugiej patelni podsmażamy na oleju szparagi. Smażymy przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy do pozostałych, usmażonych już składników.
  6. Podajemy z makaronem, posypane uprażonym szczypiorkiem i sezamem
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/makaron-soba-z-pak-choi-szparagami-i-kurczakiem/