Azjatycki fusion- krewetki, tatar z łososia i mango
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka cytrynowa
Ilość porcji: 4
Składniki
200 g łososia (filet bez skóry), bardzo drobno posiekanego
2 ogórki, pokrojone obieraczką do warzyw we wstążki (bez gniazd nasiennych)
1 mango, obrane i pojrojone w kostkę
200 g ryżu jaśminowego
16 obranych krewetek
1 ząbek czosnku, przeciśniety przez praske lub pokrojony w paski
garść świeżej kolendry
czarny sezam
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka oleju sezamowego
sok wyciśnięty z jednej limonki ( a nawet dwóch, w zależności od preferencji)
1 szalotka, drobno posiekana
sól, pieprz
1 mała papryczka chili, drobno posiekana (ilość zależy od preferencji)
garść kiełek stir fry, podsmażonych
czarny sezam
Opcjonalnie sos sojowy do przyprawienia tatara.
Przygotowanie
Ryż jaśminowy przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ważne, żeby ryżu jaśminowego nie solić. Jeśli jest to ryż sypki, to wlewamy wody tak, żeby nad ryżem było tyle samo objętościowo wody, co ryżu. Gotujemy przez 15 minut, aż wchłonie wodę i będzie miękki. Odstawiamy do ostudzenia. Danie możemy podać również z chłodnym ryżem.
Mieszamy w miseczce drobno posiekanego łososia i szalotkę. Dodajemy oliwę i olej sezamowy. Doprawiamy sokiem z limonki, sosem sojowym lub solą i pieprzem a także drobno posiekanym chili.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek i po 3 minutach wrzucamy krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem. I jeszcze jedna rada odnośnie krewetek. Jeśli były to krewetki mrożone, to możemy je szybciej rozmrozić w wodzie, ale chłodnej - rozmrażanie w ciepłej może sprawić, że będą gumowate.
W miseczkach układamy ryż, tatar, krewetki, ogórka, mango. Doprawiamy kolendrą, sezamem i kiełkami. Danie możemy jeszcze doprawić skórką i sokiem z limonki lub skropić lekko octem ryżowym. Smacznego!
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/azjatycki-fusion-mango-krewetki-i-tatar-z-lososia/