10 grzybów shitake (lub więcej, jeśli lubimy), wcześniej namoczonych
2 kapustki pak choi
szczypiorek
3 łyżki oleju sezamowego
3 ząbki czosnku, pokrojonego w plastry
1 łyżeczka tartego imbiru.
4 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego (można pominąć, dodając więcej sojowego)
1 łyżeczka octu ryżowego
chili, w ilości jaką lubimy
100 g kurczaka lub tofu
Marynata
1 łyżka sosu sojowego
szczypta chili
sól, pieprz (do doprawienia kurczaka)
1 łyżka oleju roślinnego (najlepszy będzie kokosowy, ale może też być rzepakowy)
Do podania
Ryż jaśminowy
Sezam
Przygotowanie
Ryż jaśminowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pak choi kroimy wzdłuż na pół następnie na mniejsze kawałki. Szczypiorek kroimy pod kątem.
Rozgrzewamy na woku lub patelni olej. Po chwili dodajemy czosnek i imbir, a po 30 sekundach grzyby shitake. Dodajemy pak choy, olej sezamowy, sos sojowy i ostrygowy. Zmniejszamy ogień.
Na drugiej patelni podsmażamy kurczaka lub tofu. Smażymy, aż będą rumiane.
Na ryż podajemy pak choy z grzybami, dodajemy kurczaka lub tofu. Całość możemy posypać chili i sezamem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/orientalne-danie-z-tofu-shitake-i-pak-choy/