Orientalne danie z tofu, shitake i pak choy
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 10 grzybów shitake (lub więcej, jeśli lubimy), wcześniej namoczonych
  • 2 kapustki pak choi
  • szczypiorek
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 3 ząbki czosnku, pokrojonego w plastry
  • 1 łyżeczka tartego imbiru.
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego (można pominąć, dodając więcej sojowego)
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • chili, w ilości jaką lubimy
  • 100 g kurczaka lub tofu
  • Marynata
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta chili
  • sól, pieprz (do doprawienia kurczaka)
  • 1 łyżka oleju roślinnego (najlepszy będzie kokosowy, ale może też być rzepakowy)
  • Do podania
  • Ryż jaśminowy
  • Sezam
Przygotowanie
  1. Ryż jaśminowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Pak choi kroimy wzdłuż na pół następnie na mniejsze kawałki. Szczypiorek kroimy pod kątem.
  3. Rozgrzewamy na woku lub patelni olej. Po chwili dodajemy czosnek i imbir, a po 30 sekundach grzyby shitake. Dodajemy pak choy, olej sezamowy, sos sojowy i ostrygowy. Zmniejszamy ogień.
  4. Na drugiej patelni podsmażamy kurczaka lub tofu. Smażymy, aż będą rumiane.
  5. Na ryż podajemy pak choy z grzybami, dodajemy kurczaka lub tofu. Całość możemy posypać chili i sezamem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/orientalne-danie-z-tofu-shitake-i-pak-choy/