Pasztet pieczarkowy
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • Składniki na jedną keksówkę::
  • 500 g pieczarek
  • ½ dużej cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 100 g kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)
  • ¾ szklanki orzechów laskowych, zmielonych w młynku lub blenderze (można zastąpić dynią lub słonecznikiem)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • sól oraz czarny pieprz
  • oraz: olej do posmarowania formy i zmielone orzechy lub bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie
  1. Kaszę gryczaną przygotowujemy wg instrukcji (ja gotuję 15 minut we wrzątku i odstawiam odcedzoną 15 minut pod przykryciem).
  2. Pieczarki kroimy na większe kawałki a cebulę i czosnek drobno siekamy. Na dnie dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy czosnek z cebulą i gdy będą szkliste dodajemy pieczarki. Smażymy około 8 minut na średnim, często mieszając. Dodajemy sos sojowy i przyprawiamy.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W dużej misce łączymy wszystkie składniki, dodajemy pieczarki i blendujemy przy pomocy ręcznego blendera na gęstą, kleistą masę.
  4. Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy mielonymi orzechami lub bułką tartą, a następnie przekładamy masę pasztetową. Wyrównujemy wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 45 – 50 minut do czasu, aż pasztet będzie miał złotą skórkę.
  5. Wyjmujemy z blachy. Kroimy dopiero po dokładnym ostudzeniu. Jest smaczny z pieczywem, ogórkiem kiszonym czy żurawiną.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/pasztet-pieczarkowy/