Sałatka z pieczonych buraków i jeżyn
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • 6-8 małych buraków w skórce
  • 2 garście jeżyn (możemy zastąpić malinami)
  • 100 g fety
  • garść rukoli
  • łyżka mięty
  • opcjonalnie słonecznik lub orzechy
  • Dressing
  • 1 szalotka
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • klika jeżyn lub malin
Przygotowanie
  1. Buraki zawijamy w folę aluminiową i pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach w piekarniku. Wyjmujemy i pozostawiamy do ochłodzenia. Obieramy, kroimy w kostkę i odkładamy do miski.
  2. W mikserze miksujemy składniki dressingu. Zalewamy dressingiem buraki i pozostawiamy w lodówce na 30 minut do "przegryzienia".
  3. Dodajemy pozostałe składniki sałatki i gotowe. Smacznego :)
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/salatka-z-pieczonych-burakow-i-jezyn/