Tarator czyli bułgarski chłodnik. Bo co kraj to chłodnik.
Autor: Gosia
Rodzaj dania: Tarator
Ilość porcji: 2
- 400 g jogurtu
- 4 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 łyżek orzechów włoskich, posiekanych
- 1 pęczek koperku, posiekanego
- sól, pieprz
- 4 łyżki żurawiny posiekanej
- oliwa do skropienia chłodnika przed podaniem
- Ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę.
- Łączymy ogórek z jogurtem, oliwą, czosnkiem, koperkiem, orzechami i żurawiną. Warto zostawić trochę koperku, żurawiny i orzechów dla dekoracji.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/tarator-czyli-bulgarski-chlodnik/
3.5.3251