Tarator czyli bułgarski chłodnik. Bo co kraj to chłodnik.
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Rodzaj dania: Tarator
Ilość porcji: 2
Składniki
  • 400 g jogurtu
  • 4 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 łyżek orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 pęczek koperku, posiekanego
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki żurawiny posiekanej
  • oliwa do skropienia chłodnika przed podaniem
Przygotowanie
  1. Ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę.
  2. Łączymy ogórek z jogurtem, oliwą, czosnkiem, koperkiem, orzechami i żurawiną. Warto zostawić trochę koperku, żurawiny i orzechów dla dekoracji.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/tarator-czyli-bulgarski-chlodnik/