ok. 75 twarogu wędzonego lub tofu lub twarogu z boczkiem
ok. 75 g twarogu
½ cebuli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól/ pieprz
Przygotowanie
Przyrządzamy farsz: umyte, oczyszczone i posiekane kurki podsmażamy z cebulą na niewielkiej ilości oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy kilka kurek do dekoracji, resztę mieszamy z twarogiem i pietruszką.
Mąkę przesiewamy wraz z solą w misce. Powoli dodajemy ciepłą wodę wraz z oliwą i zataczając koła drewnianą łyżką, łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatamy ciasto przez około 7 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się.
Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy pierwszą część, wyciągamy szklanką kółka i na każde kółko nakładamy farsz, składamy pieroga w pół i zaklejamy.
Wrzucamy po 10 sztuk pierogów na wrzątek z oliwą i smażymy maksymalnie po 2 minuty.
Podajemy z pozostałymi kurkami i posypane pietruszką.
Smacznego :)
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/pierogi-z-kurkami/