Pierogi z kurkami
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 4
Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 0,4 litra ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy (można użyć rozpuszczonego masła)
  • 1 łyżka soli
  • Nadzienie:
  • ok. 400 g kurek
  • ok. 75 twarogu wędzonego lub tofu lub twarogu z boczkiem
  • ok. 75 g twarogu
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól/ pieprz

Przygotowanie
  1. Przyrządzamy farsz: umyte, oczyszczone i posiekane kurki podsmażamy z cebulą na niewielkiej ilości oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy kilka kurek do dekoracji, resztę mieszamy z twarogiem i pietruszką.
  2. Mąkę przesiewamy wraz z solą w misce. Powoli dodajemy ciepłą wodę wraz z oliwą i zataczając koła drewnianą łyżką, łączymy ze sobą wszystkie składniki.
  3. Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatamy ciasto przez około 7 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się.
  4. Ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy pierwszą część, wyciągamy szklanką kółka i na każde kółko nakładamy farsz, składamy pieroga w pół i zaklejamy.
  5. Wrzucamy po 10 sztuk pierogów na wrzątek z oliwą i smażymy maksymalnie po 2 minuty.
  6. Podajemy z pozostałymi kurkami i posypane pietruszką.
  7. Smacznego :)
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/pierogi-z-kurkami/