200 g ulubionego makaronu (u nas spaghetti, ale też by mi tu pasowało penne i pappardelle)
ok. 150 g grzybów
2 łyżki oliwy
½ cebuli
2 małe zabki czosnku
2 łyżki masła
¼ szklanki białego wina
4 łyżki śmietanki (30%)
sól, pieprz
Przygotowanie
Gotujemy w garnku osoloną wodę i przygotowujemy w niej makaron al dente.
Grzyby oczyszczamy za pomocą pędzelka, w razie potrzeby krótko płuczemy pod bieżącą wodą. Większe kroimy a mniejsze pozostawiamy w całości.
Rozgrzewamy dużą patelnię, wlewamy na nią oliwę. Wrzucamy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Ciągle mieszając, smażymy, aż się zrumienią przez 10-12 minut. Dorzucamy masło, posiekane czosnek i szalotkę lub cebulkę. Smażymy jeszcze 3 minuty. Dodajemy wino i gotujemy przez 3 minuty. Na koniec dolewamy śmietankę, posypujemy natką pietruszki.
Podajemy z parmezanem.
Smacznego :)
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/makaron-z-grzybami/