Makaron z grzybami
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 2
Składniki
  • 200 g ulubionego makaronu (u nas spaghetti, ale też by mi tu pasowało penne i pappardelle)
  • ok. 150 g grzybów
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ cebuli
  • 2 małe zabki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • ¼ szklanki białego wina
  • 4 łyżki śmietanki (30%)
  • sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Gotujemy w garnku osoloną wodę i przygotowujemy w niej makaron al dente.
  2. Grzyby oczyszczamy za pomocą pędzelka, w razie potrzeby krótko płuczemy pod bieżącą wodą. Większe kroimy a mniejsze pozostawiamy w całości.
  3. Rozgrzewamy dużą patelnię, wlewamy na nią oliwę. Wrzucamy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Ciągle mieszając, smażymy, aż się zrumienią przez 10-12 minut. Dorzucamy masło, posiekane czosnek i szalotkę lub cebulkę. Smażymy jeszcze 3 minuty. Dodajemy wino i gotujemy przez 3 minuty. Na koniec dolewamy śmietankę, posypujemy natką pietruszki.
  4. Podajemy z parmezanem.
  5. Smacznego :)
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/makaron-z-grzybami/