Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym. I z czosnkiem. Duuuużo czosnku.
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 600 g filetów śledziowych
  • 3 lub 4 ząbki czosnku (zależy na jakim poziomie ostrości nam zależy)
  • 500 ml śmietany (12%) lub jogurtu
  • 2 pęczki koperku
  • sok z połowy cytryny
  • Pieprz
Przygotowanie
  1. Śledzie wkładamy do miski i wypłukujemy z soli w zimnej wodzie. Odlewamy słoną wodę, wlewamy świeżą i czynność powtarzamy kilka razy. Pozostawiamy na ok. 5 godzin.
  2. Wyjmujemy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę lub małe kawałki (paski).
  3. Składniki sosu mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanym drobno koperkiem. Dodajemy pokrojone śledzie i zostawiamy na kilka godzin w lodówce, najlepiej na noc do "przegryzienia smaków". Posypujemy jeszcze świeżym koperkiem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/sledzie-w-sosie-smietanowo-koperkowym/