Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym. I z czosnkiem. Duuuużo czosnku.
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka Cytrynowa
Składniki
600 g filetów śledziowych
3 lub 4 ząbki czosnku (zależy na jakim poziomie ostrości nam zależy)
500 ml śmietany (12%) lub jogurtu
2 pęczki koperku
sok z połowy cytryny
Pieprz
Przygotowanie
Śledzie wkładamy do miski i wypłukujemy z soli w zimnej wodzie. Odlewamy słoną wodę, wlewamy świeżą i czynność powtarzamy kilka razy. Pozostawiamy na ok. 5 godzin.
Wyjmujemy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę lub małe kawałki (paski).
Składniki sosu mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanym drobno koperkiem. Dodajemy pokrojone śledzie i zostawiamy na kilka godzin w lodówce, najlepiej na noc do "przegryzienia smaków". Posypujemy jeszcze świeżym koperkiem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/sledzie-w-sosie-smietanowo-koperkowym/