Naleśniki gryczane. Podobno coś w stylu galettes bretonnes.
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • Składniki na naleśniki gryczane - ok. 8-10 sztuk
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i ¼ szklanka wody
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła (można zamienić na olej)
  • Dodatki
  • Po jednym jajku na porcję
  • Żółty ser (jeśli chcemy być bliscy wersji francuskiej, super będzie gruyere, my użyliśmy tartego parmezanu)
  • Czarnuszka
  • Pietruszka
  • Szczypiorek
  • Sól, pieprz
  • Ulubiony zestaw warzyw- u nas cukinia i sałata
Przygotowanie
  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, wodę i sól. Miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy roztopione masło lub olej roślinny i jeszcze raz miksujemy. Ciasto odstawiamy na 15-30 minut. Ma mieć konsystencję mleka skondensowanego.
  2. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej po 2-3 minuty z każdej strony.
  3. Gdy przyrzadzamy wersję z jajkiem sadzonym - jajko wbijamy na ciasto po minucie smażenia naleśnika. Smażymy chwilę, aż białko zacznie się ścinać i zaginamy boki. Przykywamy na moment pokrywką i smażymy jeszcze przez 2 minuty na średnim ogniu (indukcja w okolicach piątki). Ściągamy pokrywkę, ścieramy żółty ser i smażymy aż białko się zetnie. Uzyskanie idealnie ściętego żółtka wymaga wyczucia patelni, ciasta i zależy od wielkości jajka, ale szybko się udaje :) Powodzenia!
  4. Podajemy posypane szczypiorkiem, pietruszką, czarnuszką , doprawione solą i pieprzem, z ulubionymi warzywami u boku. Smacznego.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/nalesniki-gryczane/