Naleśniki gryczane. Podobno coś w stylu galettes bretonnes.
Prep Time
Cook Time
SUMA
Autor: Trawka Cytrynowa
Składniki
Składniki na naleśniki gryczane - ok. 8-10 sztuk
1 szklanka mąki gryczanej
2 jajka
1 szklanka mleka
1 i ¼ szklanka wody
⅓ łyżeczki soli
3 łyżki rozpuszczonego masła (można zamienić na olej)
Dodatki
Po jednym jajku na porcję
Żółty ser (jeśli chcemy być bliscy wersji francuskiej, super będzie gruyere, my użyliśmy tartego parmezanu)
Czarnuszka
Pietruszka
Szczypiorek
Sól, pieprz
Ulubiony zestaw warzyw- u nas cukinia i sałata
Przygotowanie
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, wodę i sól. Miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy roztopione masło lub olej roślinny i jeszcze raz miksujemy. Ciasto odstawiamy na 15-30 minut. Ma mieć konsystencję mleka skondensowanego.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej po 2-3 minuty z każdej strony.
Gdy przyrzadzamy wersję z jajkiem sadzonym - jajko wbijamy na ciasto po minucie smażenia naleśnika. Smażymy chwilę, aż białko zacznie się ścinać i zaginamy boki. Przykywamy na moment pokrywką i smażymy jeszcze przez 2 minuty na średnim ogniu (indukcja w okolicach piątki). Ściągamy pokrywkę, ścieramy żółty ser i smażymy aż białko się zetnie. Uzyskanie idealnie ściętego żółtka wymaga wyczucia patelni, ciasta i zależy od wielkości jajka, ale szybko się udaje :) Powodzenia!
Podajemy posypane szczypiorkiem, pietruszką, czarnuszką , doprawione solą i pieprzem, z ulubionymi warzywami u boku. Smacznego.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/nalesniki-gryczane/