150- 180 g mąki pszennej (chodzi o to, żeby dać jej jak najmniej. Ilość będzie zależała od rodzaju sera, wielkości jajka itd)
2 jajka
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka soli
Do polania:
masło
bułka tarta
Przygotowanie
Twaróg mielimy lub miksujemy (choć niektórzy nie mielą).
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy. Żółta ucieramy w dużej misce z masłem i mieszamy w misce z mąką i pianą z białek. Mieszamy z twarogiem. Dodajemy soli.
Na stolnicy podsypanej mąką formujemy wałki. Ciasto jest dość klejące. W razie konieczności dodajemy trochę mąki. Wałki lekko spłaszczamy i kroimy w romby. Gotujemy partiami w osolonym wrzątku.
Podajemy ze zrumienioną bułką tartą wymieszaną ze stopionym masłem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/pierogi-leniwe-jak-u-babci/