Pierogi leniwe jak u babci
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Składniki
  • 500 g twarogu (u mnie był półtłusty)
  • 150- 180 g mąki pszennej (chodzi o to, żeby dać jej jak najmniej. Ilość będzie zależała od rodzaju sera, wielkości jajka itd)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • Do polania:
  • masło
  • bułka tarta
Przygotowanie
  1. Twaróg mielimy lub miksujemy (choć niektórzy nie mielą).
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy. Żółta ucieramy w dużej misce z masłem i mieszamy w misce z mąką i pianą z białek. Mieszamy z twarogiem. Dodajemy soli.
  3. Na stolnicy podsypanej mąką formujemy wałki. Ciasto jest dość klejące. W razie konieczności dodajemy trochę mąki. Wałki lekko spłaszczamy i kroimy w romby. Gotujemy partiami w osolonym wrzątku.
  4. Podajemy ze zrumienioną bułką tartą wymieszaną ze stopionym masłem.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/pierogi-leniwe-jak-u-babci/