Pieczony kalafior z pomidorkami
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Autor:
Ilość porcji: 2
Składniki
  • kalafior
  • garść pomidorków koktajlowych
  • świeża kolendra
  • czarny sezam
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka harissy (można pominąć albo dodać ½ łyżeczki czerwonej papryki)
  • sos orzechowy
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki mleka kokosowgo (można pominąć)
  • sok z limonki (opcjonalnie skórka)
  • ewentualnie sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki, doprawiamy słodką papryką albo harissą, solą, pieprzem i oliwą. Wrzucamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni (może być termoobieg), po tym czasie dorzucamy do piekarnika pomidorki koktajlowe. Pieczemy kolejne 10 minut - kalafior ma być złociście przypieczony. W razie konieczności pieczemy chwilkę dłużej. Ja lubię na końcówkę przełączyć na funkcję grill.
  2. W tym czasie zabieramy się za sos orzechowy. Ja pomagam sobie blenderem- miksuję masło orzechowe z ząbkiem czosnku, łyżką sosu sojowego, sokiem z limonki i czasem z dodatkiem mleczka kokosowego, jeśli gdzieś akurat się znajdzie. Całość możemy doprawić solą i pieprzem i dotrzać trochę skórki z limonki - wcześniej ją sparzamy.
  3. Kalafior podajemy ciepły, doprawiamy sezamem i kolendrą. Będzie smaczny do podania jako przystawka, kolacja, choć możemy podać razem z kaszą i na przykład soczewicą - powstanie wówczas pełnowartościowy wege obiad.
  4. Smacznego
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/pieczony-kalafior-z-pomidorkami-i-sosem-orzechowym/