1 łyżka harissy (można pominąć albo dodać ½ łyżeczki czerwonej papryki)
sos orzechowy
4 łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki mleka kokosowgo (można pominąć)
sok z limonki (opcjonalnie skórka)
ewentualnie sól, pieprz
Przygotowanie
Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki, doprawiamy słodką papryką albo harissą, solą, pieprzem i oliwą. Wrzucamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni (może być termoobieg), po tym czasie dorzucamy do piekarnika pomidorki koktajlowe. Pieczemy kolejne 10 minut - kalafior ma być złociście przypieczony. W razie konieczności pieczemy chwilkę dłużej. Ja lubię na końcówkę przełączyć na funkcję grill.
W tym czasie zabieramy się za sos orzechowy. Ja pomagam sobie blenderem- miksuję masło orzechowe z ząbkiem czosnku, łyżką sosu sojowego, sokiem z limonki i czasem z dodatkiem mleczka kokosowego, jeśli gdzieś akurat się znajdzie. Całość możemy doprawić solą i pieprzem i dotrzać trochę skórki z limonki - wcześniej ją sparzamy.
Kalafior podajemy ciepły, doprawiamy sezamem i kolendrą. Będzie smaczny do podania jako przystawka, kolacja, choć możemy podać razem z kaszą i na przykład soczewicą - powstanie wówczas pełnowartościowy wege obiad.
Smacznego
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/pieczony-kalafior-z-pomidorkami-i-sosem-orzechowym/