Przpis można też zrobić w wersji bezmięsnej, warto wówczas sięgnąć po wędzoną paprykę.
Autor: Trawka Cytrynowa
Ilość porcji: 8
Składniki
żeberka wieprzowe (można dodać wędzone)
4 buraki
włoszczyzna (marchewka, seler, por, pietruszka)
3 łyżki przecieru pomidorowego
700 g ziemniaków
5 kulek ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 puszki białej fasoli
1 duży ząbek czosnku
Przygotowanie
Do garnka wkładamy żeberka wieprzowe, dolewamy około 3 litrów wody, dodajemy sól, ziela i listki. Przykrywamy i gotujemy około 30 minut. W międzyczasie zbieramy szumy. Dodajemy włoszczyznę, przyprawiamy solą i gotujemy razem przez 2 godziny.
W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w grubą kostkę i gotujemy w oddzielnym garnku w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Odcedzamy bulion i dodajemy pokrojone w małą kosteczkę buraki, gdy zmiękną dodajemy przecier, fasolę, przeciśnięty przez praskę czosnek a na sam koniec dodajemy mięso oraz pokrojoną w plasterki marchewkę z bulionu oraz ugotowane ziemniaki.
Możemy podać z ulubioną zieleninką i zabielić śmietanką. Smacznego.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/barszcz-ukrainski/