Barszcz Ukraiński
 
Prep Time
Cook Time
SUMA
 
Przpis można też zrobić w wersji bezmięsnej, warto wówczas sięgnąć po wędzoną paprykę.
Autor:
Ilość porcji: 8
Składniki
  • żeberka wieprzowe (można dodać wędzone)
  • 4 buraki
  • włoszczyzna (marchewka, seler, por, pietruszka)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 700 g ziemniaków
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 puszki białej fasoli
  • 1 duży ząbek czosnku
Przygotowanie
  1. Do garnka wkładamy żeberka wieprzowe, dolewamy około 3 litrów wody, dodajemy sól, ziela i listki. Przykrywamy i gotujemy około 30 minut. W międzyczasie zbieramy szumy. Dodajemy włoszczyznę, przyprawiamy solą i gotujemy razem przez 2 godziny.
  2. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w grubą kostkę i gotujemy w oddzielnym garnku w osolonej wodzie. Odcedzamy.
  3. Odcedzamy bulion i dodajemy pokrojone w małą kosteczkę buraki, gdy zmiękną dodajemy przecier, fasolę, przeciśnięty przez praskę czosnek a na sam koniec dodajemy mięso oraz pokrojoną w plasterki marchewkę z bulionu oraz ugotowane ziemniaki.
  4. Możemy podać z ulubioną zieleninką i zabielić śmietanką. Smacznego.
Recipe by Trawka Cytrynowa at https://trawkacytrynowa.pl/barszcz-ukrainski/