Dziś prezentuję mój pierwszy torcik. Duma rozpiera :)) Jest wilgotny, idealne połączenie kremu mascarpone, frużeliny, kakao i sezonowych ulubionych owoców. Nie jest też zbyt słodki. Mąż jubilat i goście mruczeli z aprobatą :P
A co najważniejsze dla cukiernika: bardzo prosty w przyrządzeniu a do zrobienia ciasta nie potrzeba nawet miksera. Myślę, że jak na debiut wyszedł rewelacyjnie i skoro mi wyszedł, to każdy jest w stanie ten torcik przyrządzić:) Postępujcie zgodnie z przepisem i pytajcie.
Przepis znalazłam na Moich Wypiekach i moja propozycja niewiele się różni od oryginału.
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 150 ml mleka
- 130 ml oleju słonecznikowego
- 1 szklanka brązowego cukru (możemy też użyć białego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Frużelina z owoców lata:
- 250 g letnich owoców wg uznania: truskawki, porzeczki, czereśnie, borówki amerykańskie, maliny itp.
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Dodatkowo: owoce i mięta do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto:
- Na pół godziny przed przyrządzeniem ciasta należy wyjąć z lodówki wszystkie składniki. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni (bez termoobiegu).
- W misce roztrzepać za pomocą rózgi kuchennej lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii i wymieszać do połączenia składników.
- W drugim naczyniu przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do mokrych składników i wymieszać do połączenia rózgu kuchenną. Możemy użyć miksera, choć rózga kuchenna w zupełności wystarczy.
- Do formy o średnicy 20 cm włożyć papier do pieczenia na samo dno i wlać ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. JKak ciasto wystygnię ucinamy “górkę”, pokruszyć i okruszki pozostawić.
- Z wystudzonego ciasta odciąć ‘górkę’ i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na pół.
Krem Mascarpone:
- Mascarpone i kremówka powinny być schłodzone (kremówka może nawet być na 10 minut przed użyciem włożona do zamrażarki.)
- Ser i śmietankę kremówkę umieścić w jednym naczyniu i ubić do otrzymania sztywnego kremu. Pod koniec ubijania dodać cukier i wanilię.
Frużelina
- wymieszać owoce z cukrem w małym garnku i dać na palnik na średni ogień i podgrzewać. Co chwilę mieszaćaż cukier się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia . Dodać cytrynę oraz wodę z mąką, ponownie wymieszać, chwilę jeszcze razem podgrzewać i ściągnąć z palnika.
- żelatynę rozpuścić z gorącą wodą w kubeczku i dodać trochę soku z owoców, wymieszać, wlać do owoców i całość ponownie wymieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Odstawić do schłodzenia i zgęstnienia.
Wykonanie torciku:
Dolny blat ciasta położyć na paterze, posmarować go połową kremu z mascarpone i na niego nałożyć połowę frużeliny. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu i kilkoma łyżkami frużeliny. Na górę wsypać pokruszony blat i ozdobić miętą i owocami.
Wkładamy do lodówki :)
Smacznego :-) W razie pytań, chętnie odpowiem :)